Top

Zajedno gradimo sigurnu i efikasnu mrežu!

Implementacija naprednih i kvalitetnih projekata koji doprinose stabilnom i sigurnom radu električnih mreža.

Inovativna riješenja u visokonaponskoj mreži

Od samog početka djelujemo aktivo na uvođenju inovativnih riješenja u srednjenaponsku mrežu najprije Elektoprivrede BiH, a zatim i u Elektroprivredu HZHB kao i u Elekroprivredu RS. Saradnja je ostvarena sa mnogim filijalama sve tri elektrodistibutivna preduzeća, naravno uz pomoć lokalnih partnera i distributera.

  • Srednjenaponski kablovi
  • Spojnice i završeci
  • Indikatori kvara

Univerzalni kablovi –
novitet na tržištu BiH

Najznačajniji projekat koji je preduzeće MR uspješno implementiralo na području cijele Bosne i Hercegovine je svakako projekat univerzalnih kablova proizvođača ERICSSON, Švedska (kasnije prelazi u vlasništvo koncerna NKT). Prvi pilot projekat je urađen već u aprilu 2004. godine. Na početku je primljen sa izvjesnom rezervom u određenim krugovima, ali vremenom univerzalni kablovi postaju nezamjenjivo i standardno riješenje gdje god su postojali problemi sa nestabilnom i nesigurnom srednjenaponskom nadzemnom mrežom. Primjenom univerzalnih kablova otklonjeno je nebrojeno kritičnih mjesta u elektrodistributivnoj mreži i ostvarena je ogromna ušteda kako u novcu, tako i u energiji pri otklanjanju kvarova.

Do sada (jesen 2020) u BiH imamo preko 450 km gdje univerzalni kablovi predstavljaju sigurnu vezu do krajnjih potrošača.

Indikatori kvara –
prvi u detektovanju kvarova na srednjenaponskoj mreži

Drugi značajan projekat je svakako primjena indikacije kvara na kablovskoj mreži uz pomoć opreme proizvođača NORTROLL, Norveška. Prvi pilot projekti su urađeni još 2004. godine i od tada je uspješno ugrađeno preko 500 indikatora kvara i to uglavnom u mrežu koju pokriva Elektrodistribucija Sarajevo.

Poslovni partneri